tisdag 2 oktober 2007

Mildas Godaste Kanelbullar


Testade ju förresten ett nytt bullrecept med flytande margarin istället för vanligt. Bullarna ser supersmarriga ut men jag har ingen aning om hur dom egentligen smakar faktiskt (kör ju den slanka linjen IGEN!)
Det är väl förresten ingen som har missat att det är kanelbullens dag på torsdag?! Här kommer iaf receptet hämtat från Mildas hemsida.
Ingredienser
5 dl mjölk
50 g jäst för söta degar
1,5 dl Milda Culinesse
1 tsk salt
1 dl strösocker
1-2 tsk stött kardemumma
14-14½ dl vetemjöl (840-870 g)
Fyllning:
3/4 dl Milda Culinesse
3/4 dl strösocker
2 msk malen kanel eller ½ msk vaniljsocker
Pensling:1 ägg
Garnering:hackad el flagad mandel eller pärslocker
Instruktioner
1. Värm mjölken till fingervarmt, 37°C.
2. Smula ner jästen i en degbunke som rymmer ca 3 liter.
3. Häll över lite av den ljumma degvätskan och rör tills jästen löst sig helt. Tillsätt sedan resten av mjölken.
4. Tillsätt Milda Culinesse, salt, socker, ev kardemumma och nästan allt vetemjöl. Spara ca ½ dl till utbakningen. Arbeta samman degen för hand ca 8-10 minuter eller i hushållsassistent ca 5 minuter. Degen ska vara blank och smidig och släppa från degbunkens kanter.
5. Pudra över lätt med vetemjöl och täck bunken med plastfolie. Fuktigheten stannar då kvar i degen och bidrar till att degen jäser bättre. Degen skall jäsa till ungefär dubbel storlek. När den är färdig efter ca 30 minuter ska den ha en torr och glansig yta.
6. Sätt ugnen på 250°C.
7. Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela sedan degen i 2 bitar och låt degbitarna vila någon minut på bakbordet, så att spänningen i degen släpper.
8. Blanda ingredienserna till fyllningen och rör smeten smidig. Kavla ut varje degbit till en stor avlång kaka, ca 25 x 50 cm.
9. Bred på hälften av fyllningen på varje kaka. Rulla ihop från långsidan, inte för hårt. Skär varje rulle i 24 bitar. Ställ bitarna med snittytan uppåt i pappersformar på en plåt. Täck över med bakduk och låt bullarna jäsa ca 30 minuter på dragfri plats.
10. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på mandel eller pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen 5-8 minuter eller tills bullarna fått en läcker färg.
11. Låt bullarna svalna på galler under bakduk.

2 kommentarer:

Allt å lite till sa...

Mmm, låter ju myche smarrigt!! Måste nog provbaka dom någon dag. By the way, så var ju Hallongrottorna väldans goda! :-)

Mitt i mitt liv sa...

Smakade en tugga fr�n Wilmas bulle idag och den fick klart godk�nt! :-) Hallongrottorna �r inte tr�kiga nej. Fan att allt onyttigt �r s� gott!